Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELSŐSEGÉLY

Az alapszituáció a következő: Kinn vagyunk az utcán és valaki egyszercsak összeesik, vagy meglátjuk, hogy a földön fekszik valaki.

Első lépésben meggyőződünk róla, hogy van-e légzése, keringése és csak elájult-e vagy nagyobb-e a baj.

Ezt úgy tesszük, hogy a fejét hátrahajtjuk, majd a fülünkkel az orrához hajolunk, úgy hogy közbe a mellkasát nézzük. Így ha vesz levegőt, halljuk a fülünkkel, érezzük hogy az arcunkra fújja a levegőt és látjuk ahogy emelkedik a mellkasa. Ezt 10 másodpercig kell vizsgálni. Ha ez idő alatt vett a beteg 2 jó, kielégítő levegőt akkor "csak" esz,életét vesztette, és ebben az esetben fektessük stabil oldalfekvésbe.

Ezt vagy úgy tesszük, ahogy a jogosítványhoz tanították, vagy ha az nem jut az ember eszébe akkor mindegy hogyan, csak valahogy feküdjön az oldalán és stabilan. Ki lehet támasztani ruhával, takaróval, bármivel hogy elérjük ezt a pozíciót.

 

Ha nem vett 2 kielégítő levegőt a 10 másodperc alatt, akkor az ezt jelenti, hogy nincs légzése és keringése. Ez esetben meg kell kezdeni mihamarabb az alapszintű újraélesztést!!!

Ez azt jelenti, hogy a vastag nagy ruházatot eltávolítjuk a felső testről, segítséget hívunk, mert egyedül nem leszünk elegek, valamint szólunk valakinek hogy hívja a mentőket is megkezdett újraélesztéshez.

Mi pedig elkezdjük nyomni az illető mellkasát, 100-120-as frekvenciával, kb 5-6 centi mélyen, teljes felengedéssel. Úgy is meg lehet jegyezni, hogy a "Staying Alive" szám ritmusára. 

Ha kifáradunk akkor megkérjük a segítségünket, hogy cseréljen velünk. És mindezt addig csináljuk amíg megérkeznek a mentők és átveszik az újraélesztést. 

 
 

 

Profilkép


ElérhetőségStatisztika

Online: 1
Összes: 139506
Hónap: 129
Nap: 7