Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hgyan fertőz a HIV és MEGELŐZÉS

Hogyan lehet elkapni a HIV vírust

 • vérrel
 • hüvelyváladékkal
 • ondóval

Ez mit is jelent? Azt hogy a fent említett testnedveknek kell valahogy bejutnia a vérbe ahhoz, hogy fertőzni tudjon. ÉS nagyon fontos a bekerülő vírus mennyisége is! Ugyanis aki detektálhatatlan vírusszámmal él a kezelés hatására az nem tudja szexuálisan továbbadni a vírust sehogyan. (lásd a többi bejegyzésemet)

Tehát ha egy személy akinek detektálható a vírus száma, ha az ő fent említett testfolyadékai bekerülnek a másik ember vérébe.

Azaz szexuális úton, a nyálkahártyán illetve annak apró sérülésein keresztül bekerülhet a fentiek bármelyiket. Tehát nem kell például az hogy ejaculatio történjen. Megnöveli a fertőzés esélyét még jobban, de még csak az se kell, hogy megtörténjen.

Illetve az intravénás droghasználat mellett a közös tű használata is forrása lehet a fertőzésnek!

Viszont mi az ami NEM szerepel a fenti felsorolásban?

tehát amivel NEM fertőz:

 • nyál
 • könny
 • izzadtság
 • vizelet
 • széklet
 • rovarok pl szúnyogcsípéssel

Ezekből következik, hogy például csókolózással a HIV nem terjed!

Mindenre van kivétel de az nem életszerű. Úgy értem ha mindkét embernek a szájában van egy vérző fekély akkor vérrel átadható a vírus. De normál esetben, amikor az emberek csókolózni szoktak, ezek nem állnak fenn.

A következő felsorolásban pedig a szexuális praktikák egymáshoz viszonyított rizikóját lehet látni egyre csökkenő rizikóval:

 1. anális szex--passzív fél
 2. anális szex--aktív fél
 3. vaginális szex--nő
 4. vaginális szex--férfi
 5. orális szex--passzív

Illetve a következő tényezők növelik a rizikót: a szexuális aktus hossza, a szexuális aktus intenzitása, ejaculatio

HOGYAN LEHET MEGELŐZNI?

A legeslegegyszerűb és legeslegjobb módszer a gumióvszer használata!

Minden nemi úton terjedő betegség megelőzhető vele! Igenis az ábra azt mutatja, hogy visszaszorult a használata hiszen a klinikákon egyre több nemi betegséggel jelentkeznek emberek és a HIV fertőzés is egyre nő! Mindannak ellenére, hogy ha sikerülne mindenkit kiszűrni, teljesen meg lehetne állítani a HIV terjedését IS!!!

A másik módszer az úgynevezett PrEP = Pre-expozíciós profilaxis

A módszer azt jelenti, hogy a HIV negatív egyén, szed egy antiretrovirális gyógyszer kombinációt (amit egyébként a HIV pozitív pácienseken is részben használnak) ez pedig a Truvada vagy hatóanyagra az emtricitabin+tenofovir.

Az előnye, hogy ha helyesen alkalmazzák, megvéd a HIV fertőzéstől, gumióvszer nélkül is.

DE mik a hátrányai?:

 • ugyanúgy vannak mellékhatásai mint a rendes HIV gyógyszernek HISZEN EZ rendes HIV gyógyszer
 • hibás alkalmazása hamis biztonságérzetet ad és ugyanúgy elkapja az illető, csak mivel nem is gondol rá nem megy el szűrésre és továbbfertőz
 • növeli a HIV vírus rezisztenciáját ha a hibás alkalmazás miatt mégis megfertőződik az illető
 • SEMMILYEN más nemi betegségtől NEM véd!!!

A harmadik módszer a PEP = Post-expozíciós profilaxis

Ennek a jelentése az, hogy ha valaki úgy gondolja kontaktusba kerülhetett a HIV vírussal, pl egészségügyi dolgozók tűszúrás esetén, vagy szerodiszkordáns pároknál ha az egyik fél még detektálható, akkor az érintkezést követően 72 órán belül el kell kezdeni egy 1 hónapos antiretrovirális kúrát, ezzel megelőzhető a HIV vírus beépülése a sejtekbe és így elkerülhető a fertőződés.

A negyedik módszer a HIV pozitív páciensek kezelése vagy másképpen Treatment for prevention

Részletesen le van írva a többi menüpontban, hogy mit is jelent hogy a hatékony kezeléssel a páciens nem fertőz tovább.

AZAZ, és itt egy nagyon veszélyes mondat következik!!! Ha valaki CSAK a HIV elkerülése miatt használ gumióvszert a partnerével, AKI több mint 6 hónapja folyamatosan detektálhatatlan vírus számú, a gumióvszer elhagyható.

DE DE DE! Látszik hogy sok feltételnek kell teljesülnie!!!

 • Ez a módszer egyértelműen csak a tartósan detektálhatatlan partnerrel működik, harmadik, ismeretlen HIV státuszú embertől nem véd nyilvánvalóan!
 • SEMMILYEN más nemi úton terjedő betegségtől nem véd! És bizony, lehet mondani hogy Áh miaz nekem egy szifilisz vagy gonorrhoea, de sajnos ezeknek is vannak már rezisztens formáik és ha egy ilyet kap el valaki nagyon nehéz kúra áll előtte. Vagy akár egy tünetmentes chlamydia fertőzés ami évek alatt infertilissé teszi az embert. Jobb ezeket is elkerülni!
 • A partnernek valóban nagyon szigorúan kell szednie a gyógyszert. Ha a legkisebb bizalmatlanság is felmerül, jobb biztosra menni és gumit húzni
 
 

 

Profilkép


ElérhetőségStatisztika

Online: 1
Összes: 139507
Hónap: 130
Nap: 8