Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogy néz ki a kezelés

RÉGEN

1985-ben diagnosztizálták Magyarországon az első HIV + embert. Ekkoriban még semilyen hatékony terápia nem állt rendelkezésre, a kutatók is ekkoriban kezdték el felfedezni, hogy itt a vírus amire gyógyszert kell találni. Az első gyógyszerek 1996-ban jelentek meg. Akik ezt a 11 évet nem bírták ki, sajnos belehaltak az AIDS betegségbe. 

VISZONT akik valahogy túléltek eddig, azok közül nagyon sokan a mai napig is élnek.

NEM OLYAN RÉGEN

1996-ban jelentek meg az első hatékony gyógyszerek az úgynevezett antiretrovilális szerek. Azonban ekkoriban szörnyű mellékhatásokkal rendelkező szerek voltak még csak. Napi 10-30 tablettát kellett bevenni, szívbetegek lettek az emberek, megváltozott a tesfelépítésük, veseelégtelenek lettek DE túléltek. De szörnyű ára volt.

MA

2000-2005 körül jelentek meg a mai, új gyógyszerek. Ezeknek ilyen mellékhatásaik nincsenek illetve ezeknek a gyógyszereknek a szedése azt jelenti, hogy napi 1 vagy 2 darab tablettát kell bevenni reggel vagy este mindig ugyanakkor és kész!!! 

Fontosak viszont amit írtam. Azaz hogy MINEN NAP, MINDIG UGYANAKKOR. Nem maradhat ki egyetlen nap sem!!! Ha ebbe belegondol az ember, azért nem annyira egyszerű. Ha elutazik valaki, ha elmegy az ember a haverokkal buliba. Nincs kivétel, akkor is ugyanúgy ugyanakkor BE KELL venni a gyógyszert!!!

De ezt az emberek megértik. Nem egy bonyolult összefüggés, hogy ha beszedi az az életét jelenti. 

A hatékony gyógyszeres terápia mellett a vírusszám 4-8 hónap alatt detektálhatatlan lesz, azaz nem fertőz tovább. Ezzel párhuzamosan pedig megkezdődik a CD4 szám emelkedése, hiszen nincs vírus ami tönkretenné őket.

Tehát a környezetére nem lesz veszélyes valamint a saját egészsége is javul.

Ha elkezdik időben a gyógyszeres kezelését a betegeknek akkor a várható élettartamuk NEM KÜLÖNBÖZIK a HIV negatív emberek várható élettartamától. Úgyanúgy lehet családja, egészséges gyereke és ha pl 20 évesen diagnosztizálják, ugyanúgy leéli azt az 50-60 évet mint bárki más, anélkül hogy bárkit megfertőzne.

Az hogy valaki folyamatosan detektálhatatlan, fél évente ellenőrzik és ha akármilyen gond lenne beavatkoznak.

A HIV pozitív páciensek követése, gyógyszerelése Magyarországon a Szent László Kórház végzi.

DE FONTOS LÁTNI, hogy ha valaki HIV pozitív páciens, szemészhez, sebészhez, fül-orr-gégészhez stb megy, azt természetesen nem a László kórházba kell tennie!!! Vannak szörnyű példák, amikor egy szemész majdnem leesik a székről mikor megtudja a pácienséről hogy HIV pozitív és azonnal elutasítja és megmondja neki, hogy vele csak a László kórházban foglalkoznak.

Ez a viselkedés és tudatlanság bizony megbocsájthatatlan!!! Az, hogy az illető DOKTORNAK fogalma sincs, hogyan terjed a HIV és hogy mit jelent ha valakit kezelnek, ez nem elfogadható!!! Akárki mondhat akármit, az nem egy állapot, hogy egy beteg embert elküldenek akárhonnan azért, mert HIV pozitív!!!!

És megint itt a példám... Ha valaki nem tudj amagáról hogy HIV pozitív akkor mivan?!?! Senki se fél tőle, vannak ahol kesztyű nélkül vesznek vért vagy szúrnak branült, folyik az egészségügyi ellátók, nővérek kezén a beteg vére de attól nem félnek!!! Ez a vakóság nap mint nap látom! Bezzeg ha valaki kezelt HIV pozitív mindenki rohan.... Hihetetlennek érzem ezt a tájékozatlanságot az egészségügyben. 

A törvény tiltja is, hogy valakit megkülönböztessenek azért, mert HIV hordozó.

Főleg úgy, hogy mivel a HIV hordozók mint mondtam, élnek könnyedén például 50 évet, tehát nem halnak bele a betegségbe. És így addig, amíg van új fetőzött egyre többen lesznek! Tehát mindenki fog találkozni HIV pozitív emberekkel és ezért kellene megértenie mindenkinek mit jelent MA HIV pozitívként élni. Hogy nem fertőz, nem hal meg korábban, lehet családja, lehet egészséges gyermeke, lehet jó szexuális élete stb.

Addig amíg ennyire hatalmas az előítélet pusztán a tudatlanságból fakadóan, addig nem lesz előrelépés!

Miért fontos a gyógyszer szigorú szedése?

Egyrészt az előzőek miatt, hogy detektálhatatlan maradjon illetve hogy a saját egészsége se romoljon.

Van azonban egy másik szempont. A vírusok olyanok, sőt még olyanabbak mint a baktériumok, hogy képesek a gyógyszerre rezisztensekké válni.

Hallani egyre többet, hogy bizonyos baktériumokra már semilyen ma ismert antibiotikum nem hat. Ezt úgy "sikerült" elérni, hogy feleslegesen sok antibiotikumot írnak fel az orvosok ÉS ha már felírta a betegek viszont nem veszik be a teljes mennyiséget, mert már jól vannak, szuper és hamarabb abbahagyják az antibiotikumot, mondván már meggyógyult. Ekkor a még megmaradt kevés baktérium "megszokja" (ennél azért bonyolultabb) a gyógyszert és elkezd újra szaporodni és az eddig hatékony gyógyszer már nem lesz rá hatásos.

A vírusok és így a HIV is erre sajnos képes.

Tehát, ha a HIV pozitív páciens, nem szedi folyamatosan a gyógyszert és kihagy akár véletlen is egy-egy napot, vagy nagyot bulizik és öntudatéanul fetreng a fűben 2 napig és nem veszi be a gyógyszert, ennek sajnos súlyos ára van. A vírus megszokja a gyógyszert és mikor újra elkezdi szedni, előbb utóbb hatástalan lesz.

Szerencsére sok gyógyszer van, így kapni fog másfélét ami megint hatni fog, de ha utána újra eljátsza ezt akkor az is hatástalan lesz. Ezt még lehet játszani egy ideig, aztán elfogynak a gyógyszerek. És a felelőtlen páciens "kitenyésztett" egy olyan HIV vírust magában amire már semilyen ma ismert gyógyszer nem hat. Ez a mindenre rezisztens vírus szaporodik benne, ezt továbbadhatja másoknak akik akármennyire lelkiismeretesen szedig a gyógyszert ők egy rezisztens típust kaptak így bennük se lesz hatékony.

Ez a magatartás az intravénás droghasználókra jellemző, ami szerencsére Magyarországon nincs elterjedve. A homoszexuális, biszexuális és hetero férfiak, nők megértik, hogy bizony nagyon fontos a folyamatos gyógyszer szedés, így magyarországon ezek a szuper rezisztens HIV vírusok nem terjedtek el. Amerikában jeééemző ez a trend, ott rengeteg az intravénás droghasználó HIV pozitív beteg.

Ha a gyógyszert rendszeresen szedik, folymatosan, akkor nem alakul ki ilyen rezisztencia és lehet, hogy a páciens egész életében, akár 50 évig például ugyanazt a gyógyszert szedi és hatásos.

Ejtsünk még egy szót a gyógyszerek áráról. Az állam Magyarországon jelenleg mindenkinek kifizeti a gyógyszert és dobozáron azaz 300 Ft ért kapható receptre. Egyébként a gyógyszerek ára HAVONTA 60.000 Ft tól 500.000 Ft ig típustól függően ennyibe kerülnek. Tehát ezt nem tudná senki se megfizetni, de még a 90% os támogatással is havi 50.000 Ft megfizethetetlen. Így az állam ezt mindenkinek 100% osan támogatja. ADDIG ameddig viszonylag kevés a fertőzött! Ezért kellene minél hamarabb megállítani a vírus terjedését, mert egy idő után elfogy az állam pénze erre és onnantól nincs mivel megfékezni a bajt! Pontosabban van, az óvszer, de mint látjuk valamiért minden évben 200-300 új HIV fertőzött van. Tehát az óvszerhasználat sem az igazi hazánkban.

A JÖVŐ

Attól, hogy már rendelkezésre állnak nagyon jó terápiák, nem állt le a kutatás. Folyamatosan keresnek új gyógyszerkombinációkat, amiknek egyre kevesebb a mellékhatása. Illetve dolgoznak az úgynevezett depo injekción is.

Ezt azt jelenti, hogy a páciens például havonta 1x kap egy kis szurit a fenekébe vagy a hasába vagy a combjába, és ennyi. Ezzel egy hónapra meg lenne oldva a kezelés. Nem kellene minden nap bogyókat beszedni, nem felejtené el az illető beszedni stb.

Ez a módszer biztosan elkészül majd, még kidolgozás alatt áll.

A végleges gyógymód még messze van viszont. Génsebészettel lehetne olyan anyagokat bejuttatni ami az emberi sejtekből kivágják a HIV vírus DNS-ét specifikusan. De ezek a módszerek nagyon veszélyesek, nagyon drágák és még sok-sok évet kell rá várni. 

Három ember meggyógyult a HIV hordozásból, de ott egy vérképző szervi daganat miatt csontvelő transzplantációt végeztek a betegeken és véletlen olyan csontvelőt kaptak amely sejtsei rezisztensek a HIV vírussal szemben, így kipusztították a recipiens szervezetéből a vírust. De ez nem az az út, ahogy tömegeket lehetne gyógyítani.

 
 

 

Profilkép


ElérhetőségStatisztika

Online: 1
Összes: 143683
Hónap: 181
Nap: 6