Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki nem fertőz?

Ki nem fertőz?

Az előző bejegyzésekben említettem a kifejezést, hogy a "valakit kezelnek és eléri a nem fertőző állapotot". Ez mit is jelent.

Ehhez meg kell ismerni a "detektálhatatlan" fogalmát. Angolul undetectable. 

Ennek jelentése nem más, minthogy ha valakit diagnosztizálnak és elkezdik a gyógyszeres kezelésést, ha betarja a kezelésre vonatkozó előírásokat és szabályokat akkor bizonyos idő elteltével, ami mindenkinél más, eléri a páciens a detektálhatatlan állapotot. Ez szó szerint azt jelenti, hogy laboratóriumi tesztekkel a konrét vírus NEM MUTATHATÓ KI, annyira kevés a vérben. 

Pár vírus jelen van a vérben. A kifejezés is azt mutatja, hogy nem detektálható, tehát ottvan de nem lehet kimutatni. És a gyógyszert is azért kell folyamatosan szedni, hogy az a pár vírus csak pár vírus maradjon, mert ha valaki elhagyja a gyógyszert a vírus újra szaporodni fog és újra fertőzőképessé válik.

Ezt régen 200 vírus / mikroliter-ben határozták meg. Ma már 50 vírus / mikroliter alatti vírus szám a detektálhatatlan. Ez azt jelenti, hogy ha például detektálnak 1 vírust, akkor abban a köbmilliliternyi vérben 1+50 vírus volt.

Azonban van egy kifejezés ami angolul az U=U azaz Undetectable = Untransmittable. Vagyis a Detektálhatatlan = Átadhatatlan.

Ennek a jelentése, hogy ha a vírus szám tartósan detektálhatatlan, azaz régen 200 alatti ma pedig 50 alatti, akkor az egyén NEM FERTŐZ.

Felmerülhet két kérdés, egyik hogy mégis ebben hogy lehetek ennyirie biztos, a másik pedig az aggodalom, hogy a vírus jelen van, csak kevesebb mint 50 darab / mikroliter.

A másodikra a válasz az, hogy ezt a 200-as illetve 50-es vírusszámot annak fényében kell nézni, hogy egy aktív, előrehaladott állapotú HIV fertőzött vérében több MILLIÓ vírus van mikroliterenként. Ahhoz képest az 50 nél kisebb szám láthatóan nagy különbség. Illetve a következő 3 tanulmány is megmagyarázza miért nincs ok aggódni ilyen alacsony vírus szám miatt.

És mégis hogy állíthatom ennyire biztosan, hogy ha valaki detektálhatatlan akkor nem fertőz?

Erre a PARTNER 1 és 2 tanulmány ad választ! Mind a két vizsgálat úgy zajlott, hogy úgynevezett szerodiszkordáns párokat vizsgáltak. Ez azt jelenti, hogy a pár egyik tagja HIV pozitív a másik HIV negatív. Mindkét vizsgálat úgy zajlott, hogy a párok közül a HIV pozitív egyén antiretrovirális gyógyszert kapott és detektálhatatlan volt a vírus száma. Ezt akkoriban 200 vírus / mikroliterben állapították meg. Illetve a kezelésen kívül semmilyen más védekezési módszert nem használtak a párok, tehát óvszert sem. Ez az egész lényege, hogy CSAK a detektálhatatlan vírusszámra alapozták a védekezést.

A PARTNER 1 vizsgálat lényege:

A fenti feltételek mellett, körülbelül 900 párt vizsgáltak évekig. Vegyesen homoszexuális és heteroszexuális párokat. A vizsgálat alatt a párok között összesen kb. 58.000 óvszer nélküli szexuális együttlét történt. 

A vizsgálat eredménye pedig az, hogy NULLA darab fertőződés történt ezek között a párok között.

11 HIV negatív ember mégis HIV pozitív lett a vizsgálat alatt. Azonban ő nem a partnerétől kapta el a vírust, hanem "félrelépett" és egy idegentől kapta el, aki nem szedett gyógyszert! Ezt a vírus genetikai vizsgálatával igazolták, hogy a vírus nem a detektálhatatlan partnerétől származik.

(Forrás: http://i-base.info/qa-on-the-partner-study/)

Ezek az eredmények tehát megnyugtatóak mindenki részére. Azonban ez nem a homoszexuálisokra volt kihegyezve, akiknél az a hír járta, hogy nem biztos, hogy ennyire igaz lenne a dolog. Így elkészült a PARTNER 2 study, amiben csak homoszexuális párokat vizsgáltak

A PARTNER 2 vizsgálat lényege:

A vizsgálatban körülbelül 800 párt vizsgáltak évekig, ami időalatt 77.000 óvszer nélküli szexuális együttlét történt. A detektálhatatlansági határ ugyanúgy 200 vírus / mikroliter volt.

A vizsgálat eredménye pedig az, hogy NULLA darab fertőződés történt ezek között a párok között.

Az előző esethez hasonlóan, 15 hiv negatív férfi megfertőződött, azonban mindegyikük külső partnertől fertőződött meg, nem a detektálhatatlan partnerültől. Ugyanúgy genetikai módszerekkel igazolták ezt.

Az eredménye a 2 vizsgálatnak külön külös és együtt nézve is az, hogy : "This shows the risk of HIV transmission with an undetectable viral load to be effectively zero."

Azaz: A HIV virus átadásának esélye, detektálhatatlan vírusszámmal effektíve nulla

(Forrás: http://i-base.info/htb/34604)

Egy harmadik tanulmány: Az "Opposite Attract Study":

Ebben a vizsgálatban is azonosak voltak a feltételek, kb. 350 homoszexuális pár vett részt benne és a vizsgálat alatt kb 17.000 óvszer nélküli szexuális együttlétet jelentettek.

Ebben a vizsgálatban is NULLA fertőződés történt a párok között.

Itt is 3 ember HIV negatívból HIV pozitív lett, de itt is bebizonyosodott, hogy ezt egy külső partnertől kapta el.

(Forrás: http://www.aidsmap.com/news/jul-2017/international-study-gay-couples-reports-no-transmissions-hiv-positive-partner)

Tehát ha a 3 tanulmányt összeadjuk, látható, hogy 58000+77000+17000=152.000 szexuális együttlét történt a fenti feltételekkel, és NULLA fertőződés. 

 

Ezért fontos, hogy mindenkit kiszűrjünk és elkezdjünk kezelni, mert onnantól kezdve NEM fertőznek tovább! Ha mindenkit ki tudnánk szűrni és helyesen kezelni, onnantól kezdve nem tölrténne új HIV fertőződés!!!

És ugyanez az oka, hogy NEM attól kell félni aki kezelt HIV pozitív, hanem attól, aki nem tudja magáról hogy HIV pozitív vagy sem. 

Tehát ha valakinek van egy jól kezelt ismert HIV pozitív partnere, azzal biztonságban van, ellentétben azzal, aki nem mondja hogy HIV pozitív, mert adott esetben nem tud róla, DE mégis az!!! Tőle meg lehet fertőződni! A detektálhatatlan HIV pozitívtól pedig nem!

Egy régebbi, "hibás" tanulmány:

Történt még régebben egy "hibás" vizsgálat. Ha valaki régebbi cikkeket olvas, láthat olyat, hogy ha valaki gyógyszert szed akkor 96%-kal kisebb az esélye hogy tovább fertőz, azaz 4% az esélye hogy mégis fertőz.

A vizsgálatban az volt a hiba, hogy azoknál a pároknál, ahol történt fertőződés, a HIV pozitív partner nem volt detektálhatatlan, mert a gyógyszert csak épphogy elkezdte szedni !!! Így természetesen még fertőzött.

Abban a vizsgálatban is, azok akik detektálhatatlanok voltak, senkit nem fertőztek meg. Tehát ha a vizsgálatot nem rontják el, akkor kijött volna ugyanaz az eredmény mint az előzőekben. De akkoriban ezt nagyon sok helyre leírták és még mindig lehet olvasni ilyen téves adatokat, hogy "csak 96% hogy nem fertőz" mert a valóság az, hogy 100% ban nem fertőznak azok akiknek tartósan detektálhatatlan a vírus számuk!

 
 

 

Profilkép


ElérhetőségStatisztika

Online: 1
Összes: 139979
Hónap: 147
Nap: 3