Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a HIV a CD4 és az AIDS

A HIV egy betűszó, jelentése Humán Immundeficiencia Vírus. Ennek a jelentése annyi, hogy egy vírus ami embereket támad és immunológiai gyengeséget okoz. 

Az AIDS is egy rövidítés, ami azt jeleni, hogy Aquired Immune Defficiency Syndrome. Ez egy tüneteggyüttes.

A kettő között világos különbség van. A HIV fertőzött állapot nem egyenlő az AIDS-el. Az AIDS a HIV fertőzöttség végstádiuma, ha a pácienst nem kezelik. Kelezés mellett, a HIV pozitív egyén sose éri el az AIDS stádiumot.

A HIV jelenléte nem látszik senkin. Változó, de 2-től akár 15 évig teljesen tünetmentes a fertőződéstől kezdve. Ez idő alatt az illetőnek alig van tünete, vagy egyáltalán nincs, de a vírust tovább tudja adni kezelés nélkül.

Ha pedig valaki nem megy el szűrésre és csak akkor kerül orvoshoz amikorra elérte az AIDS stádiumot, sokkal rosszabb esélyei vannak, hogy rendbejöjjön. Aki pedig nem jut el orvoshoz, meg fog halni AIDS-ben!!!

Annak ellenére, hogy ma Magyarországon SENKINEK nem kellene meghalnia HIV / AIDS betegségben, ugyanis itthon rendelkezésre állnak a legkorszerűbb kezelések mint nyugaton, gyakorlatilag ingyen.

Ezért lenne nagyon nagyon fontos szerepe a szűrésnek!!! Ugyanis onnantól kezdve, ha valakit megtalálnak, hogy HIV fertőzött, elkezdi a kezelést és innen bizonyos feltételek mellett (később részletezve) nem fertőz tovább valamint a saját immunrendszere se gyengül illetve ha egy pár gyereket akar és akár az apa, akár az anya, akár mindketten HIV vírus hordozók, tökéletesen egészséges HIV negatív gyerekük születhet ha kezelik a szülőket rendesen.

 

MI A HIV

A HIV egy úgynevezett retrovírus. Megtámadja a szervezet bizonyos sejtjeit. Ezek a sejtek immunsejtek, úgynevezett CD4 sejtek. Az oldal nem hivatott részletesebben tárgyalni hogy ezek a sejtek pontosan mik, a lényeg, hogy az immunvédekezésben van szerepük, és a vírus azzal, hogy megtámadja őket, részben rengeteg új vírus "készül" el a sejten belül, másrészt elmpusztítja ezeket a sejteket. A CD4 sejteknek nagyon fontos szerepük van az immunológiai védekezésben. 

Egy teljesen egészséges emberben a CD4 szám 500-1500 / mikroliter mennyiségben van jelen a vérben. Egy HIV fertőzött személy vérében az évek múlásával ez a szám egyre csökken hiszen a vírus ezeket a sejteket támadja. Majd 500 alatti CD4 szám esetén csökken az immunfunkció, és ahogy ez további értékeket múl alul ,egyre rosszabb. 200-as CD4 alatt vagy jellemző tüneteggyüttes esetén beszélnek AIDS betegségről. De a kezeléssel még akár innen is vissza lehet hozni a jó immunfunkciót. 

Ilyen acsony CD4 számnál, olyan fertőzések, baktériumok, gombák támadják meg a szervezetet amik az egészséges embereket nem, mert az immunrendszerünk ezeket leküzdi. Azonban egy súlyosan károsodott immunfunkciójú egyénben ez nem teljesül.

Ugyanez sajnos a daganatokra is igaz. Az immunrednszer sok daganatos sejtet pusztít el normál esetben, így nem alakul ki daganat. AIDS stádiumú egyénben a daganatok valószínűsége is megnő.

A HIV-VEL VALÓ MEGFERTŐZŐDÉSTŐL AZ AIDS-IG

Itt egy grafikon ami a kezelés nélküli betegség lefolyást mutatja:

(forrás: https://www.nap.edu/read/12941/chapter/5)

p2001c177g46001.jpg

A grafikonon az látszik, ahogy az évek múlásával a vírusok száma egyre több és az előbb említett immunsejtek, a CD4 szám pedig egyre kevesebb.

Aki úgynevezett AIDS-ben hal meg, az valójában nem a vírustól önmagától hal meg, hanem a gyengül immunrendszere miatt kialakuló uralhatatlan fertőzések következtében.

Tehát egy illetőnek az állapotát a következő paraméterekből lehet meghatározni:

A vérében mért vírus szám (angolul viral load); a CD4 szám (vagy a CD4 százalék) és a beteg általános állapota.

A friss fertőzött:

Ha valaki frissen megkapja a vírust a fertőzés után körülbelül 3 héttel általános influenza szerű tüneteket tapasztalhat. Ezek akár lehet, hogy egyáltalán nem is jelentkeznek.

Ilyenek a láz, általános rossz állapot, nyirokcsomók megnyagyobbodása, szájban szájpenész megjelenése, fejfájás, izomfájdalom, bőrkiütések.

Ilyen esetben, ha egy rizikós szexuális együttlét után ilyeneket észlel magán az ember, érdemes elmenni szűrésre. Ugyanis ha ebben a stádiumban kapják el a betegséget annak van a legeslegjobb esélye a hosszú, teljesen tünetmentes és teljesen egészséges életre.

A látens fertőzés:

Ez az időszak 2 évtől akár 15 évig is terjedhet. Ez idő alatt az illetőnek az is lehet hogy akár SEMILYEN tünete nincs. Néha szájpenész jelenhet meg esetleg. 

Az AIDS:

Ebben a fázisban elkezdenek jelentkezni az egyre súlyosabb tünetek.

Állandó fáradtság, fogyás, tartós hasmenés, különböző megmagyarázhatatlan fertőzések, bőrkiütések, újra megnagyobbodnak a nyirokcsomók, éjszakai izzadás, megmagyarázhatatlan vérzések, folyamatos láz.

Ilyenkor már nagy a baj. De ennek ellenére még innen i s vissza lehet jönni a kezeléssel. Csak innen már sajnos nem mindenkinek sikerül. Ilyen esetekben a betegnek a CD4 száma akár lehet 50 alatti is. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


ElérhetőségStatisztika

Online: 1
Összes: 144737
Hónap: 124
Nap: 1