Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért nem mennek szűrésre?

Miért nem mennek az emberek szűrésre?

A válasz nagyon egyszerű: Félnek!

Más oka nem lehet. Vagy eszükbe se jut az embereknek, hogy bizony a HIV nem válogat akár hetero- akár homoszexuális valaki! Vagy ha tisztába van ezzel, akkor pedig pusztán félelemből

És mitől félnek?

Egyértelműen attól, hogy még a végén kiderül, hogy mégis HIV pozitív lett az eredmény! Illetve attól, hogy ott a szűrőállomáson meg kell jelennie más emberek előtt mutatkozva, vagy be kell menni az ajtajukon.

Legalul olvashatod mi lehet erre a megoldás!

És miért félnek ettől?

A már említett előítéletek miatt! Magyarországban a még viszonylag kevés fertőzött miatt, nincs sok hír a HIV ről. Ezért sokat előítéletesek, sok orvos előítéletes és ezért a köztudatban él ez a stigma, hogy mégis milyen az ha valaki HIV fertőzött és nyilván veszélyes rám stb.

Ez az oka, MI MAGUNK vagyunk az oka, hogy a tudatlanságunk miatt, elutasítóak vagyunk, emiatt azok akiket érint a téma (azaz minden szexuálisan aktív ember nemtől kortól szexuális orientáltságtól függetlenül) ők is félnek, hogy ha kiderül akkor nekik negatív következménye lesz a dolognak.

Ehelyett, a homokba dugják a fejüket, nem mennek el szűrésre ÉS mégse használnak gumi óvszert valamiért és ennyi kellett!!! Máris megvan a következő új HIV fertőzött!

Csak ennek ára van! Eltelik az a kb 10 év amíg nem tud róla, homokba van a feje, fertőzi tovább az embertársait, majd egyszer beteg lesz és kórházba kerül. Ott kiderül hogy HIV fertőzött, sőt valószínűleg már AIDS stádiumban van. 

Megkezdik a kezelésést és vagy nem sikerül már és belehal az AIDS fertőzésbe azzal a tudattal együtt, hogy bizony sokakat másokat is megfertőzhetett az elmúlt 10 évben, VAGY felépül, mert fel lehet azonban már sokkal rosszabb immunitással mint amilyen lehetett volna, ha elmegy szűrésre az elmúlt 10 évben. És ugyanúgy meglesz a tudat, hogy bizony 10 évig terjesztette ő is a betegséget.

Ahelyett, hogy elmegy szűrésre rendszeresen, elkezdi a kezelést hamar, ugyanúgy éli tovább az életét mint eddig és még meg se fertőz senki mást!

Az egésznek az oka a félelem, hogy a társadalom mit szól hozzá.

Annyi a különbség, hogy a 10 év elteltével ugyanúgy kiderül, hogy valaki fertőzött, csak ő maga is sokkal rosszabb állabotban lesz és sokkal több embert fertőzött meg.

 

Nézzük a korábbi bejegyzésben említett biszexuális férfi példámat.

Látszik a 3 életút.

Az első: homokba dugja a fejét, megfertőzi a feleségét aki a gyermekeiket. A feleség jogosan lesz dühös és megy a bíróságra.

A második: rendes ember, eljárt szűrésre, kezelik de a nő elhagyja a tudatlansága miatti félelemből. Ebben az esetben a partner bele se gondol, hogy és mivan ha nem tudná magáról hogy HIV pozitív és megfertőzné? Idáig nem gondolunk bele. Helyette kezelik és bizony akár elfogadja valaki akár nem ,nem fertőz!

A harmadik: rendes ember, eljárt szűrésrem kezelik és a nő is megérti ez mit jelent és élnek egy boldog családként. Egészséges gyermekeik lesznek stb.

 

Fentebb említettem, hogy a szűrésre való elmeneteltől való félelemre van megoldás.

Nyugaton már sok helyen leht kapni a patikába otthoni HIV tesztet. Olyasmi mint egy terhességi teszt, picit máshogy működik. Magyarprszágon ez még nem elérhető, tervek szerint 2019 tavaszán már lehetett volna kapni a patikákban, de még ez nincs így.

Ez lehetne egy nagy áttörés. De ehhez az kell, hogy hirdessék is a lehetőséget. Sokkal többen mernének megvenni egy ilyen tesztet és otthon a fürdőszoba magányába elvégezni!

Konkrétan életeket menthet a teszt és rengeteg embert óvhat meg a fertőzés továbbadásától is.

 
 

 

Profilkép


ElérhetőségStatisztika

Online: 1
Összes: 139507
Hónap: 130
Nap: 8